Érintésvédelem

Az IP védettség jelentése, értelmezése és szimbólumai

Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. Ezeken a készülékeken fel vannak tüntetve a különböző IP védelmi módok jelképei, illetve az IP védettség fokát jelző két szám. A különböző környezeti behatás elleni védelemre, különféle védettségi fokozatú elektromos eszközöket, készülékeket gyártanak.

I. II. III. Érintésvédelmi Osztály

Minden elektromos készülék rendelkezik egy jelzéssel, mely megállapítja, hogy az adott készülék melyik érintésvédelmi osztályba sorolható. A besorolás nem rangsorolja a készülékeket, hanem az érintésvédelem megvalósításának a módjára utal.

Érintésvédelmi Törpefeszültség

Az 50V-nál kisebb névleges feszültségű váltakozó feszültség, és a 120V-nál kisebb névleges feszültségű egyenfeszültség, törpefeszültségnek számít. 50V váltakozó és 120V egyenfeszültségnél nagyobb feszültség nem jöhet létre sem a fölhöz képest, sem a vezetők között. A törpefeszültség alkalmazásával megakadályozható az emberi szervezet számára káros érintési feszültség létrejötte.

Védőelválasztás és a Leválasztó Transzformátor működése

A védőelválasztás alkalmazásakor egy elválasztó transzformátort kapcsolnak a fogyasztó és a hálózat közé. Két, egymástól elszigetelt tekercsel készül, mely rendszerint 1:1 áttételű. Elválasztó transzformátorral védett mozgatható fogyasztó, hajlékony csatlakozóvezetékének a hossza maximálisan 10m lehet, és a teljes hosszában szemmel ellenőrizhetőnek kell lennie. A védőelválasztás passzív érintésvédelmi módszer.