Tanácsok

Villanyszerelés

Régen még nagyon egyszerű volt a helyzet. Egy kapcsoló az ajtó mellett, egy-két dugalj szobánként és kész. A modern elektromos tervezés manapság lényegesen összetettebb és ezért gondos tervezést kíván. Ehhez szeretnénk segítséget adni, kedves olvasónk…

Első lépésben vegyük számba elektromos készülékeinket, készítsünk listát! Gondoljuk végig, hogy helyiségenként milyen világítást szeretnénk alkalmazni, majd beszéljük meg a villanyszerelővel, tervezővel, akik további segítséget is tudnak nyújtani!

Nagyon fontos, hogy helyesen mérjük fel, hány dugaljra van szükségünk. Figyeljünk arra is, hogy utólagos bővítéseket és változtatásokat végre lehessen hajtani! A gyerekek – és nemcsak a sajátjaink – az egész lakásban játszanak. Gondoljunk ezért a gyermekvédelemmel ellátott dugaljakra és ne csak a gyerekszobában!

A villanyszerelés már kevés pénzből is megoldható, az olyan villanyszerelés azonban, amely teljes körű szolgáltatást nyújt, az építkezés költségének 10 -12%-ába kerül.

Nagyon lényeges a villamos hálózat előre történő (erős-, és gyengeáramú hálózat) megtervezése, illetve leeggyeztetése.
A szakmai előírásoknak megfelelő és jól átgondolt villamos hálózat, hosszú távra biztosítja a biztonságos üzemeltetést.

A kivitelező kiválasztásánál ne csupén a végösszeget nézzük, hanem azt is nézzük meg mit tartalmaz a költségvetés mennyiségi része. Hisz ugyanannyi lámpatest, kapcsoló, dugaszolóaljzat, stb. esetén az összekötő villamos hálózat kiépítésénél kevesebb anyaggal, szakszerűtlen munkával, harmadába kerülhet a létesítmény villanyszerelése.

Ennek tipikus formai megjelenése: a dugaszolóaljzatok felfűzése (szerelvény csavarjánál van kötve), áramkörönként kevesebb (1 fázisú áramkörnél a második áramkörnél csak egy vezetékkel) vezetéket visznek el, elmenő vezeték pl. 2,5mm2 Mcu vezetéket kötnek össze 1,5mm2 Mcu vezetékkel, nyomvonal vezetés össze-vissza, több áramkör vezetéke egy csőben, erős-, és gyengeáramú vezetékek közös csőben, EPH hálózat kialakításának hiánya, sodrott kötések alkalmazása…és így lehet tovább folytatni.

Ennek ellenére mondhatjuk, hogy a hálózat működik. Kérdés meddig?!
Könnyű bebizonyítani, ha a silány szakmai munkát összehasonlítjuk a minőségi munkával, mennyiségekre lebontva, arányosítva, minden esetben az olcsó végösszegű silány munka lesz a drágább.

Legyen Önnek is a legfontosabb a minőségi munka, és csak utána foglalkozzon az árral!

 

Villanyszerelés felújítása régi lakásokban

Tudja Ön hogy hány lakás gyullad ki , mert a régi Al MM-falvezetékek (vakolatba elhelyezet kettős szigetelésű alumínium vezeték) elöregedtek, és tűzveszélyesé váltak?

Azt tudta hogy a mai konyhai terhelés, szobai gépek terheléseit nem bírják el a 70-80-as években készült panel lakások villanyszerelése?
Az akkori max 1 robotgép a konyhába és a Tv+porszívót elbírta a hálózat, de a mai igényeket nem szolgálja sokáig.

  • Önnek hány elektromos berendezése volt a 80-as években?
  • Most mennyi van?
  • Látta már szakember a hálózatát?

 

A meglévő épületek átalakítását, átvizsgálását célszerű a festési munkák előtti időszakra ütemezni. Lehetőség van a csövekben lévő vezetékek és dobozok cseréjével a korszerűsítést megoldani. Az érintésvédelmi rendszer felülvizsgálatát célszerű beütemezni időnként a fogyasztó biztonsága érdekében. Gyakorta tapasztaljuk, hogy festési munkák után derül ki, hogy a villamos hálózat állapota felújításra szorul, ami már ekkor nagyobb költséget jelent.

 

Tanácsok villamoshálózat tervezéshez

Konyha

Alapszabály: étkezőasztal nélküli konyhába 7-11 földelt dugaljat tervezzünk, étkezős konyhába legalább 8-12 db szükséges.

A konyha használhatóságának érdekében fontos, hogy megfelelő számú áramkör legyen: Gondoljunk arra, hogy szinte minden háztartási géphez, a hűtőszekrénytől a kávéfőzőig, külön dugalj kell. A villanytűzhelynek, mosogatógépnek pedig egy-egy független áramkör szükséges! A mennyezeti világítás összetettségének megfelelően egyszerű vagy sorozatkapcsolót kell betervezni.

Lehetséges készülékek: elektromos tűzhely, szagelszívó, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, hűtő-fagyasztógép, grillsütő, olajsütő, melegítőlap, univerzális konyhagép, habverő, konzervnyitó, gyümölcscentrifuga, elektromos kés, szeletelőgép, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, forró víztárolós vagy átfolyós vízmelegítő, hulladékőrlő (konyhamalac), egyéb.

Előszoba

Alapszabály: 3 m hosszig 1-3 db földelt dugaljat, ennél hosszabb helyiségeknél 2-4 db dugaljat célszerű betervezni!

A tervezés mindig az alaprajz, nagyság, illetve az ajtók, valamint a mennyezeti és fali világítások figyelembevételével történjen! Ügyeljünk arra, hogy az átjárási területeken a lámpák kapcsolói minden irányból jól elérhetők legyenek, vagy válasszunk olyan mozgásérzékelőt, mely minden mozgásra reagál, és önállóan kapcsolja be és ki a lámpákat!

Az áramkörelosztót célszerű az előtérben, a folyosón, ill. az előszobában elhelyezni. A kapuban elhelyezett automatikusan bekapcsolódó lámpa biztonságot és kényelmet nyújt az egész családnak.

Lehetséges készülékek: mennyezeti vagy fali lámpák, porszívó, képvilágítás, egyéb.

Nappali

Alapszabály: Legfeljebb 12 m2 alapterületű szobákba 4-8 db dugaljat tervezzünk, 20 m2-ig 5-10 db-ot, 20 m2 felett pedig 6 -12; db földelt dugaljat szükséges!

A lakótér különösen átgondolt villanyszerelést igényel: Mivel itt az elektromos áramon kívül a TV antenna, telefon,számítógép hálózat, hifi- házimozi rendszerek is a fali dobozból csatlakoztathatók. A kábelek régebben az egész szobát összevissza behálózták, manapság már láthatatlanul, a falban futnak; a drága Hi-Fi és TV berendezésekhez van már túlfeszültség-védelemmel ellátott földelt konnektor, amely véd az olyan káróktól, mint pl. a villámcsapás.

A középső mennyezeti kivezetés – ami régebben a világítás egyetlen forrása volt – már a múlté. Az ülőgarnitúrát, az étkezőt manapság már nem a szoba közepére helyezik. A hangsúly inkább a helyi megvilágításra helyeződik át, a mennyezet-, fali-, álló- és asztali lámpák kombinációja otthonosságot és megfelelő megvilágítást eredményez. A fényerő-szabályozók segítségével a megvilágítás távirányítással is szabályozható.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, szekrény- és vitrinlámpák, Hi-Fi, TV, videó, hangszórók, porszívó, akvárium, karácsonyfalámpák, egyéb.

Étkező

Alapszabály: 8 m2 alapterületig 3-5 db földelt dugalj, 12 m2-ig 5-7db, 24 m2- g 7-11 db szükséges. Itt ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a nappaliban. A világításhoz fényerőszabályzót is lehet tervezni.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, bútorvilágítás, porszívó, asztali grillsütő, tányérmelegítő, szellőztető, egyéb.

Gyerekszoba

Alapszabály: Feltétlenül gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat szereljünk fel! 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7db, ennél nagyobb helyiségbe pedig 8-10 db földelt dugalj szükséges.

A gyermekek nem ismerik azt a veszélyt, amit az áram jelenthet számukra. Ezért mindenképpen gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat kell felszerelni! A legjobb az egész házba ilyeneket betervezni.

Lehetséges készülékek: Hi-Fi; TV, videó, computer, nyomtató, óra, rádiós ébresztő, éjjeliszekrény lámpa, csillár, íróasztali lámpa, porszívó, egyéb.

Hálószoba

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7 db, 24 m2-ig 8-10 db földelt dugalj szükséges.

Igény szerint az ágy mindkét oldalára betervezhetünk ikerkapcsolót: melyből 1-1 olvasó lámpát működtethet az ágy mindkét ?lakója? a másik kapcsolóval pedig a bútor-, szobavilágítást, hangulatfényt, lehet lekapcsolni, esetleg a TV-t áramtalanítani.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, éjjeliszekrény lámpa, óra, rádiós ébresztő, bútorvilágítás (!), Hi-Fi, TV, videó, telefon, porszívó, egyéb.

Iroda, Dolgozószoba

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 5-6 db, 12 m2-ig 6 -8db és 20 m2 alapterület esetén 8 -10 földelt dugaljat tervezzen be ,s ne feledkezzen meg a számítógépes hálózatról sem!

A kommunikáció és adatfeldolgozás új eszközei nagyon költségigényes beruházások. A dugaljak sokasága mellett biztonságos üzemeltetés és értékmegőrzés is szükséges. Ezért feltétlenül ellátott földelt dugaljakat tervezzünk!

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, íróasztallámpa, telefon, telefax, üzenetrögzítő, fénymásoló, számítógép, monitor, nyomtató, Hi – Fi, TV, videó, porszívó, egyéb.

Háztartási helyiség, Mosókonyha

Alapszabály: 6-8 földelt dugalj, külön 1-2 független áramkör! A dugaljak tervezésénél ugyanazok a javaslatok érvényesek, mint a konyhánál.

Lehetséges készülékek: automata mosógép, szárítógép, vasalógép, vasaló, porszívó, varrógép, hűtő/fagyasztógép, rádió, egyéb.

Fürdőszoba

Alapszabály: A fürdőszoba nagyságának megfelelően 3-5 db földelt dugalj szükséges. Ablak nélküli fürdőszobáknál a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködéssel!

A fürdőszobában vagy zuhanyzóban Fírelét mindenképpen tervezzünk! A világításhoz egy mennyezet kivezetés és a nagyságtól illetve felszereléstől függően több fali kivezetés szükséges. Ha nincs külön mosókonyha vagy a készülékeket nem külön helyiségben helyezzük el, akkor a mosógéphez és szárítógéphez való csatlakozókra (független áramkör) is gondolnunk kell.

Lehetséges készülékek: elektromos fogkefe, szájzuhany, borotva, hajszárító, hajsütővas, mosógép, szárítógép, egyéb.

Wc

Alapszabály: Ablak nélküli WC-nél mindig gondoljunk arra, hogy a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködtetéssel!

A világításhoz egy kimenet szükséges a mennyezetre, vagy a falra. Ha vendég WC-ről van szó, esetleg mosdóval, akkor még 1-2 dugalj is szükséges. Az épület belsejében elhelyezkedő WC helyiségeknél a szellőzésről is gondoskodni kell. Ha a melegvíz szolgáltatás nincs egyéb módon megoldva, egy vízmelegítő készülék felszerelése is szükséges lehet.

Pince

Alapszabály: A helyiség funkciójától és nagyságától függően 4-6 aljzatot tervezzünk be!

Szellőztethető és fűthető pincék szerelvényezésénél ugyanúgy járjunk el, mint normál lakóhelyiségeknél. Más pincehelyiségeknél azonban legyünk tekintettel a nedvességre és falon kívüli típusokat tervezzünk be! Ha az antennaerősítőt esetleg a pincében helyeztük el, akkor ahhoz is gondoljunk egy dugaljra. A kihasználtság fokától függően gondoljunk több csatakozási helyre, világításhoz stb.

Lehetséges készülékek: mennyezeti lámpa, fali lámpa, elektromos szerszámok, szellőztető, mosógép, szárítógép, vasalógép, hűtőláda, egyéb.

Hobbiszoba, Garázs

Alapszabály: alapterület függvényében 5-7 db földelt dugaljat kell terveznünk! Igény szerint a 3 fázisú csatlakozásról sem feledkezzünk meg! Új ház építésekor, már a tervezésnél figyelembe kell venni kellő számú dugaljat, hisz rengeteg a barkácsgép. Ha a garázsajtó elektromosan működik, ehhez is szükség van csatlakozóra.

Lehetséges készülékek: elektromos kapu, mennyezeti lámpa, fali lámpák, munkapad megvilágítás, kézi lámpa, fúrógép, csiszológép, fűrész, körfűrész, forrasztópáka, rádió, szellőztető, házi telefon, akkumulátortöltő, egyéb.

Erkély, Külső tér

Alapszabály: 3 m szélességig 1-2 vízmentes dugalj szükséges. Ennél szélesebb erkélyre, vagy teraszra 2-3 db. A világításhoz tervezzünk be még 1-2 csatlakozási lehetőséget!

A kültéren csak vízmentes falba szerelhető, vagy falon kívüli termékek jöhetnek számításba. Ha belülről kapcsolhatóak a dugaljak, védelmet nyújtanak a jogtalan használók ellen.

Gondoljunk a mozgásérzékelők alkalmazására is, amelyek biztonsági felszerelésként is jó szolgálatot tesznek. Az automatikusan kapcsolt fény a ház körül nagyon praktikus, és a hívatlan vendégeket is távol tartja.

Lehetséges készülékek: külső lámpák, parti-lámpák, napernyő, elektromos grillsütő, fűnyíró, elektromos sövénynyíró, karácsonyfalámpa, egyéb.

 

Érintésvédelem

Gázkazánok, gázkonvektorok érintésvédelmi kialakításának vizsgálata

Minden újonnan létesített gázhálózatnál a szolgáltató érintésvédelmi nyilatkozathoz köti a beüzemelést. Mi ezen vizsgálatok elvégzését is vállaljuk. Elkészítjük vagy ellenőrizzük az EPH (egyenpotenciálra hozó hálózat) meglétét és gázkazán, gázbojler villamos bekötését. Konvektorok esetében az EPH vizsgálata szükséges csak.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat gyakorisága

Érintésvédelmi felülvizsgálatot a VBSZ (Villamos Biztonsági Szabályzat) 49. §-ának (6) bekezdése szerint kommunális létesítmények, lakóházak, nyaralók valamint az ezekben lévő 30kW-nál kisebb névleges csatlakozási teljesítményű ipari és kereskedelmi fogyasztási helyek villamos berendezéseit 6 évente, minden más helyen 3 évente, valamint a villamos kéziszerszámokat 1 évente felül kell vizsgáltatni.

A biztonság szempontjából számottevő bővítés, átalakítás esetén a létesítményt ismételten felül kell vizsgáltatni. (25A-nél nagyobb névleges áramerősségű áramkör bővítésekor a bővítéssel érintett áramkört.)

Amennyiben felkeltettük érdeklődését vagy kérdése van, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot. Munkatársaink megbízhatóak, felkészültek, rugalmasak, a probléma megoldásban nagy gyakorlattal rendelkeznek.

Érintésvédelem – megtörtént eset

Egy családi házban egy idős hölgy halálos villamos balesetet szenvedett. A hölgy fürdés után a szobában lévő olaj radiátorra terítette a vizes törülközőjét, hogy megszárítsa. Az olaj radiátor és az épületgépészeti rendes radiátor közé egy kis széket helyezett. A kis székre leült a hölgy, a lábát rátette az olajradiátorra és hátát a radiátornak támasztotta. Az olajradiátor meghibásodott (test zárlatos lett), a zárlati áram védelem nem működött.

Ebben az esetben megfelelő érintésvédelem esetén a kismegszakítónak le kellett volna kapcsolódnia. De nem ez történt, hanem halálos kimenetelű villamos baleset következett be. A helyszíni vizsgálat során megállapítható volt, hogy a létesített villamos hálózat érintésvédelme nem megfelelően lett kialakítva. A védővezető az egyik szoba dugaszoló aljzatába volt csatlakoztatva (a dobozban 6 szál vezeték volt), innen sorosan felfűzve volt csatlakoztatva a többi dugaszolóaljzat. A baleset oka egyértelműen a védővezető folytonosságának a megszakadása, a csavaros kötések lazulása oda vezetett, hogy a baleset helyszínén lévő aljzatnál már nem volt folytonos a védővezető.

Tanulság:

Ha olyan aljzatot látunk ahol a dugaszolóaljzat dobozában 6 szál vezeték van, ott kijelenthető, hogy a szerelés szakszerűtlen. Erre a helyes megoldás, hogy mélyített szerelvény dobozt használjunk és a dobozban kötelemmel kötést készítünk szakszerűen, így csak 3 szál vezeték marad. Vagy, minden dobozt külön csövezünk és huzalozunk. Továbbá minden esetben célszerű javasolni az építtetőnek kiegészítő érintésvédelmi eszközt beépítését. Jelen esetben egy Fi 40A, 30mA érzékenységű áramvédő kapcsoló beépítésével a baleset nem következet volna be.

Sajnos ma gyakorta lehet találkozni olyan villanyszerelési munkákat, amelyek nem felelnek meg a szakmai előírásoknak. Ezért javaslom csak jó, megbízható szakemberrel dolgoztassunk. A villanyszerelési munkák befejezésekor ragaszkodjunk az érintésvédelmi ellenőrzéshez, ezt írásban rögzítsük le az előírásoknak megfelelően. Szintén az előírásoknak megfelelően végeztessük el az időszakos felülvizsgálatot az előírt gyakorisággal. Ezzel a családunk villamos biztonságát, villamos balesetek elkerülését segítjük elő.